Uncategorized

Tweede week

De eerste zondag hier. Ook hier kan je niet ‘zomaar’ naar een kerk ivm de coronamaatregelen. We hadden van te voren bedacht het ritme van thuis aan te houden, maar we werden uitgenodigd voor een soort kerkdienst welke georganiseerd werd door studenten. We zongen en baden samen en luisterden naar een prachtige boodschap van één van de studenten. Deze boodschap was bijzonder voor ons, daarom hebben we deze uitgebreider beschreven, klik hier als je hierover meer wilt lezen. Daarna hebben we samen koffie gedronken. We merken dat we steeds meer studenten leren kennen, er zijn ook best wat Nederlanders. 4 gezinnen en nog wat singles die Nederlands zijn. Het is mooi om hun verhaal te horen, hoe ze hier terecht zijn gekomen en wat zij denken in de toekomst te gaan doen.
Het valt op dat iedereen hier wel mensen uit andere landen gewend zijn. Ze zijn geduldig als je het niet weet in het Engels en zijn bereid je te helpen.

Maandag zijn we begonnen met een ritme. Willem moest zijn opleiding gaan doen, en voor Leah wilden we graag met schoolwerk gaan beginnen. Allereerst omdat we dan weer wat structuur/ritme in de dag kregen, maar ook omdat we voor Leah (iom de juf) graag taal/spelling en rekenen bij willen houden. Als we weer in Nederland zijn hoopt Leah voor een aantal maanden weer naar school te gaan, en anders loopt ze erg achter tov de rest, dus proberen we het bij te houden. We weten niet hoe het straks zal gaan als ze hier op school zit en hoeveel tijd er dan over is, dus beginnen we nu vast! Deze week eten we op onze kamer en koken we zelf dus we kunnen zelf onze tijd indelen, dat is handig voor nu.

En bij ritme hoort ook huishouden 😉 We zijn weer begonnen met wassen draaien, onze kamers schoonmaken en alles wat daarbij hoort. Alles kost hier net wat meer tijd, zoals het water halen voor drinken (zie de vlog van de maffe meisjes), maar ook het wassen; omdat het in de kelder is, maar ook omdat we per was moeten betalen dus ook wat handwasjes doen. Maar dan wennen we vast aan Papoea Indonesië, waar waarschijnlijk alles nog meer tijd gaat kosten en we helemaal moeten leren in een lager tempo te leven.

Helaas is er een lek gevonden in ‘onze’ gezamenlijke badkamer. We mogen nu gebruik maken van een andere badkamer, maar daar is geen douche. Alleen een bad zonder mengkraan. Dus aan de ene kant heb je koud water en aan de andere kant warm water. Dat is even behelpen, vooral met haren wassen, maar ook dit zien we maar als een ervaring die ons weer wat leert voor latere tijden..

Op oudjaarsdag hebben we (Leah, Lotte en Lydia) ’s middags een taart gebakken. Eerst wilden we oliebollen bakken, we hadden een pak mix van de TFC meegekregen, maar we hadden geen olie en krenten/rozijnen en mochten nog niet zelf naar de winkel, dus hebben we een chocoladetaart gemaakt welke in een kookboek stond die we ook hadden meegekregen van de TFC. Het was een uitdaging met niet alle keukenbenodigdheden bij de hand. Maar uiteindelijk is het gelukt, en zie hier het prachtige resultaat!

Tussendoor kwam Diana, een vrouw uit Duitsland van wie we de mixer mochten lenen. Ze kan prachtig zingen! De taart stond toch in de oven, dus tussendoor hebben we even samen gezongen terwijl Willem piano speelde.
En toen kwam ineens het andere gezin (wat ons hier ook opgevangen had) binnen lopen met….. oliebollen!! Wat een verrassing! Vooral Willem en Leah hebben er heerlijk van gesmuld! Toch nog oliebollen op oudejaarsdag 2020 😉.

’s avonds hebben we gezamenlijk gegeten met de familie Timmerman en na het eten hebben we al oudjaar met de kinderen gevierd. Arja had sterretjes van thuis meegenomen, wat een goed idee! De kinderen hebben er van genoten. Weer binnen mochten Lotte en Leah nog even wat drinken met natuurlijk een stukje van hun eigengemaakte heerlijke taart, en daarna heerlijk naar bed!

Oudjaarsavond.. Anders dan andere jaren, en dat zal dv de komende jaren nog wel zo zijn.
We hebben gezellig wat gedronken met de familie Timmerman en samen psalm 90 gelezen.

De laatste jaren blikten we terug en vooruit met Leah, dat hebben we nu de volgende ochtend gedaan. Wat voor jaar was 2020? Een bijzonder jaar, voor iedereen maar ook voor ons. Begin dit jaar vertelden we Leah over MAF en dat we gingen verhuizen. We mochten mensen vragen voor de thuisfrontcommissie, wat uiteindelijk een prachtige groep is geworden. Corona kwam, thuisonderwijs, huis in de verkoop en verkocht. 2x zouden we naar Amerika maar ging het toch niet door. De eerste TFC vergadering, de eerste nieuwsbrief, de eerste presentatie, allemaal nieuwe dingen. Maar ook de operatie aan de schouder van Lydia, we kregen corona en onze reis naar Engeland. Als je terugkijkt op zo’n jaar dan is er veel gebeurd. Ups en downs. Dingen die we ervaren hebben als zegeningen maar dat misschien niet waren, en dingen die we misschien helemaal niet als zegeningen hebben ervaren maar die juist wel zegeningen waren.. Verdriet, blijdschap, onzekerheden, hoop.. Het is er en zal er ongetwijfeld altijd blijven. Maar er is een vaste hoop, een vaste grond: Jezus Christus! Hij is en blijft altijd dezelfde. Of we nou het jaar uit of in gaan.

We hebben ook nagedacht over het jaar wat voor ons ligt. Wat willen we graag leren? Wat denken we dat ons te wachten zal staan? Het was erg mooi het in Leah d’r stille tijd boekje ging over ‘Ik ben die Ik ben’, het terug kwam in de nieuwjaarspreek en we het er van de week over gehad hadden toen we de regenboog zagen, waarom dat nou eigenlijk bijzonder is. Daarom hebben we een mooi a4 tje gemaakt die we het hele jaar op kunnen hangen, steeds als reminder: de Heere is erbij, waar we dit jaar ook heen zullen gaan, Hij heeft het aan het begin van het jaar beloofd!

Omdat we vandaag officieel uit quarantaine zijn, hebben we een klein eindje gereden om de omgeving te ontdekken en te kijken waar Leah d’r school staat, waar we hopen dat ze heen kan gaan. Het is niet ver rijden, en de school zag er mooi en gezellig uit en staat in een landelijke omgeving!

’s Middags had Diana een ‘schilderfeestje’ georganiseerd voor de kinderen. Ze mochten stenen of dergelijke meenemen en deze beschilderen. Voor de kinderen erg leuk, maar ook voor ons, want zo konden we kennis maken met wat ouders en het Engels weer wat oefenen!

Zaterdagochtend zagen we zomaar uit onze woonkamer raam een ree! Heel rustig liep hij te grazen voor ons op het grasveld. Zo mooi! Later tijdens een wandeling zagen we nog een ree uit de verte. Ongelofelijk om dat te kunnen zien vanuit ons raam, we genoten ervan! Verder hebben we voor het eerst boodschappen gedaan, het was niet zoveel want als het goed is kunnen we vanaf maandag de 4e s middags weer in de gezamenlijke eetzaal eten, maar het was leuk om weer zelf boodschappen te doen en te kijken wat ze hier allemaal hebben!


2 gedachten over “Tweede week

    1. Zie nu pas uw reactie, excuses!! Moet nog een beetje wennen aan hoe het werkt 😉 Maar heel hartelijk bedankt voor uw reactie, en inmiddels zijn de vragen beantwoord! Hartelijke groet, ook aan uw man!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *