En nog meer training..!
De vorige blog ging over de trainingen die Willem had gevolgd. Maar we hadden ook drie weken samen training. De eerste twee weken noemen ze ‘candidacy’. Elk echtpaar wat via MAF US wordt uitgezonden moet deze training doen. Veel mensen hebben ons gevraagd wat deze training inhoudt, dat konden we toen nog niet uitleggen, maar nu wel!

We hadden een vol programma met verschillende onderdelen. Een groot onderdeel was de organisatie MAF US leren kennen. Zo kwamen alle regiodirecteuren aan het woord en vertelden over de verschillende programma’s binnen hun regio. Waarom MAF daar werkzaam is, wat de uitdagingen zijn, hoeveel gezinnen naar dat programma uitgezonden zijn en hoeveel mensen ze bij een bepaald programma nodig hebben. Voor ons interessant om te weten, maar voor de meesten in onze klas was dit spannend, zij gaan in deze twee weken te horen krijgen waar ze naar uitgezonden zullen worden.
Het was interessant om meer informatie over Indonesie te krijgen! Zomaar wat weetjes die misschien wel leuk zijn om te delen: MAF begon in 1954 in Indonesie. Er zijn op dit moment 20 vliegtuigen, meer dan 200 landingsbanen, 60 families en 140 nationale staf.
Het leven in Indonesie is niet altijd makkelijk, en ook gaat het niet altijd even snel. De wegen worden wel steeds beter waardoor het anders wordt voor MAF in Indonesie, maar Papoea is nog wel afhankelijk van vliegtuigen. Voor veel mensen betekent het vliegtuig van MAF ‘leven’. Toegang tot gezondheidszorg, levensmiddelen, onderwijs..
In Papoea dient MAF veel zendingsorganisaties als bijvoorbeeld Wycliffe en Ethnos360 (vroeger NTM, een organisatie die werkt onder onbereikte stammen). Ook worden er medische vluchten gedaan en goederenvluchten.

In Indonesie heeft eigenlijk elk eiland zijn eigen cultuur met daarbij z’n eigen geluiden en geuren.
Op Java, waar we het eerste jaar voor taal- en cultuurschool hopen te zijn hoor je bijvoorbeeld 5x per dag de gebedsoproep van de moskee. Ook wordt daar vaak ‘s avonds het afval verbrand, wat je ruikt, omdat je eigenlijk altijd de ramen open hebt ivm de warmte. Ook hoor je daardoor de kippen, geiten en de motors goed. Een nadeel van de open ramen is dat er daardoor veel stof naar binnen komt. Eten bereiden kost veel tijd en er is een groot verschil tussen arm en rijk.

Naast de verschillende programma’s maakten we ook kennis met de verschillende afdelingen hier. Bijvoorbeeld wat kan de postafdeling voor je betekenen, juist ook als je zo ver weg bent waar de post niet altijd zo goed geregeld is.
Of Membercare, zij zijn er voor onze geestelijke en mentale gezondheid, maar denken ook mee over het onderwijs voor je kinderen en begeleiden kinderen ook door het proces van uitgezonden worden.
Tijdens deze twee weken had Leah ‘s ochtends ook een klasje vanuit membercare, als een voorbereiding om naar het buitenland te gaan. Dat was erg leerzaam en leuk. Ze dachten na over wat eigenlijk een missionaires is, wat het betekent om Jezus te volgen, wat Gods plan met je leven is en dat het soms anders loopt dan je zelf graag zou willen.
Een deel van onze training had overlap met de Bijbelschool in Engeland. Het ging over onze persoonlijkheden, het werken in een team met verschillende culturen, wat zijn je sterktes en je zwakten.
Een ander stukje was de praktische voorbereiding. Bijvoorbeeld wat veel voorkomende ziektes in de tropen zijn en wat je er tegen kan doen. We leerden dat je heel makkelijk zelf ORS kunt maken (tegen uitdroging).
We keken ook wat je geestelijk gezond houdt en hoe je dat kunt blijven, vooral als er moeilijke tijden komen, of als in een land het christendom niet vanzelfsprekend is.
In deze les keken we terug op ons leven, mooi om te doen en daarom misschien ook een tip: wat hielp je in tijden dat het moeilijk was? Je kan in het algemeen terugkijken en er van leren, maar je kan ook specifiek kijken naar het geestelijke deel. Wat gaf je troost vanuit het geloof? Wat hield je bij het geloof? Voor de één is dat muziek, voor de ander een dagboek bijhouden, Bijbel lezen, een podcast of contact hebben met andere christenen. Alleen of samen bidden… Soms zijn er zulke donkere momenten dat lezen en bidden misschien niet lukt. Wat doe je dan?
Bron afbeelding: goednieuws.org
Hoe los je conflicten op, hoe ga je om met social media en zeker niet onbelangrijk: hoe kook je in een land met weinig middelen of groenten en fruit die je (nog) niet kent?!
Wat is bijvoorbeeld een Jicama? of een Chayote? Leuk om tips te krijgen! We bakten zelf brood en na een middag koken gingen we naar huis met een heerlijke Chicken Pot Pie en wat broodjes.
We keken ook specifiek naar de Indonesische cultuur. De directeur van MAF US heeft lang in Indonesie gewoond en zijn vrouw gaf deze les. We kregen veel foto’s te zien wat we natuurlijk erg leuk vonden..! Ze gaf uitleg over wat je in het dagelijks leven allemaal kan tegenkomen. Hoe groet je iemand op straat? Of wat doe je met mensen die voordringen in de rij? In Nederland is dit allemaal vanzelfsprekend, maar in Indonesie is dit net even anders. Ze liet ons aan de hand van de foto’s zien hoe je gekleed gaat tijdens verschillende gelegenheden, hoe je omgaat met de mensen in Indonesie. Uiteraard ontzettend interessant om allemaal te weten en te zien!
Tijdens deze twee weken hadden we 10x een ‘Going Global’ (de wereld in). Verschillende wat diepere onderwerpen kwamen aan de orde om over na te denken en samen over te praten. Wat betekent Jezus volgen echt? Wat mag het je ‘kosten’. Wat is de vervolging waarvan Jezus zegt dat deze zál komen als we Hem volgen? Wat betekent het om uitgezonden te zijn?
Vaak kijken we naar wat wij willen, maar wanneer vragen we: wat wil Hij (de Heere)? Misschien willen we presteren, projecten afronden, maar we gaan om te dienen… Wat betekent de Bijbel in ons leven, wat ‘doet’ de Bijbel eigenlijk in ons leven. Wat als we geen Bijbels zouden hebben? Wat zouden we over hebben voor een Bijbel?
We kunnen lang niet alles ‘vangen’ in een paar zinnen, maar het waren mooie onderwerpen om over te denken en samen over te praten.
Op een middag hadden we ‘The Call’ (De Roeping). Niet alles mogen we daarvan delen omdat het voor anderen die dit gaan doen een verrassingseffect moet blijven. Het was een middag waarbij je door een soort reiservaring ging die je zomaar ook tegen kan komen in het ‘echt’. Ze wilden graag dat je hier doorheen ging, om te ervaren hoe dat is, juist ook met kinderen. Wat gebeurt er, en wat leer je ervan? Het was een hele mooi en leerzame ervaring welke we afsloten met een maaltijd. De foto’s spreken al genoeg ;-).
We zullen waarschijnlijk nog wel wat dingen vergeten zijn, maar dit was in grote lijnen de eerste twee weken training.
De derde week ging helemaal over veiligheid. Er is onderzoek gedaan waar ‘fouten’ vandaan komen. Fouten kunnen zijn van een vliegtuigcrash, tot iets verkeerd invoeren in een systeem. Interessant was het te zien dat een groot deel eigenlijk best vanzelfsprekend en ook herkenbaar is. Vermoeidheid, gezondheid, stress, te druk, communicatie, medicijnen, etc. Herkenbaar waarschijnlijk, maar juist voor de wereld waarin MAF werkt, juist extra belangrijk om van bewust te zijn! We liepen deze gebieden langs en kregen een deel theoretische informatie, maar ook een deel heel praktisch! Belangrijk om straks te gaan toepassen en alert op te zijn!
De laatste paar dagen kregen we security training. Ook daarvan mogen we niet teveel delen omdat het belangrijk is dat iedereen die zo’n training krijgt ‘verrast’ wordt. Het was zowel theorie als praktijk, en we leerden wat je in bepaalde gevaarlijke situaties (door mensen) het beste kan doen.
Waar de week mee afsloot, willen we deze blog ook graag mee afsluiten: Wat mag het geloof je kosten als het er op aankomt? De man die de training gaf, zei: je kan daar hele Bijbelstudies over houden, en avonden over praten, maar bedenk het eens concreet? We moesten een oefening doen waarbij het erg concreet werd. Hoeveel pijn mag het je kosten? Hoeveel wil je opgeven voor Jezus?