Weken van training

Heb je je wel eens afgevraagd waar je allemaal stroom voor gebruikt? Of waar je tegenwoordig allemaal internet voor nodig hebt? En stel je voor dat je in een land woont waarin deze voorzieningen helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Of waar bijvoorbeeld veiligheid niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland. Door onrusten in het land bepaalt de regering dat er geen stroom is voor een maand of dat er geen gebruik gemaakt kan worden van internet. In Nederland zou dit enorme gevolgen hebben. Het hele maatschappelijke leven draait op stroom en internet (nou vooruit, bijna het hele leven).

Voor MAF is stroom en internet minstens zo belangrijk. Je zou kunnen zeggen, dat zonder stroom er eigenlijk geen vluchten mogelijk zijn. Internet is dan misschien niet één van de eerste levensbehoeften, toch is ook dat belangrijk om het werk door te laten gaan. Denk aan reserveringen voor de vluchten, contact met collega’s, thuisfront etc.
Afgelopen maand was er op Papua geen internet, waardoor men moest terugvallen op noodvoorzieningen. Gelukkig kon MAF daar doorwerken dankzij het IT-werk wat is gedaan. Het maakt het gelijk extra duidelijk waarom we hier in Amerika zijn en dat de trainingen die Willem hier krijgt van belang zijn.

De eerste twee weken heeft Willem een SharePoint-training gevolgd. Voor degenen die niet weten wat dit inhoudt: SharePoint is een programma wat wordt gebruikt om informatie en bestanden te delen. Voor MAF wordt dit gebruikt, zodat alle informatie op 1 plek gedeeld wordt. Zo blijven medewerkers uit Afrika op de hoogte van ontwikkelingen in Azie en kan bijvoorbeeld informatie van het hoofdkantoor direct gedeeld worden met medewerkers in het veld. De training bestond uit het volgen van een online training. Omdat Willem al eerder met SharePoint heeft gewerkt, was dit meer een opfrissing. Daarna kon hij aan de slag met het SharePoint van MAF zelf. Na een week kon hij al een aantal mensen op het hoofdkantoor helpen met aanpassingen die gedaan moesten worden. Een leuke ervaring en een goede manier om zo mensen te leren kennen.

Zaterdags proberen we naast boodschappen te doen heerlijk te ontspannen, Nampa (waar we deze weken wonen) ligt in een vallei en is omringt door bergen. Ons was al geadviseerd om de bergen in te gaan als we de kans hadden, en dat bleek een hele goede tip. We zijn één keer naar old Idaho city geweest, alleen de weg er naar toe was al prachtig! Op de terugweg heeft Leah heerlijk in een beekje gespeeld.

Een andere zaterdag zijn we naar andere bergen gegaan waar we een rondwandeling hebben gemaakt, dit hadden mensen uit de kerk geadviseerd omdat daar zulke prachtige wilde bloemen en vlinders zouden zijn. En dat klopte… Het was echt prachtig en we hebben meer dan genoten!

In de derde week moest Willem naar Missouri (een andere staat in Amerika) om daar een training te krijgen voor het installeren van zonnepanelen. De training werd gegeven door Ethnos360, een missionaire organisatie die vooral werkzaam is onder onbereikte volken. Willem heeft geleerd om zonnepanelen aan te kunnen sluiten, monteren op een dak, het installeren en beheer van de apparatuur die je nodig hebt voor een zonnepaneleninstallatie. Het was een echte hands-on training, zoals ze dat in Amerika noemen, een training waarbij de handen uit de mouwen moesten. Maar ondanks alle technische aspecten was het juist ook mooi om (voor de training begon) de basis van de training te horen:
– Tijd is niet te vervangen of over te doen. In de Bijbel staat dat de tijd beperkt is (1 Korinthe 7:29) De tijd is kort om het evangelie te brengen, daarom moeten we de tijd goed gebruiken, techniek en zo ook zonnepanelen kunnen daaraan meewerken. Het kan ons leven gemakkelijk(er) maken, waardoor we ons minder zorgen hoeven te maken, maar ook meer tijd over hebben voor het werken in Gods koninkrijk.
– Techniek kan er voor zorgen dat het evangelie sneller verspreid wordt, en is zeker niet alleen voor het persoonlijk comfort van zendelingen, nav “Verzamel u geen schatten op de aarde”.
– Alleen de Heilige Geest kan voorzien in wijsheid om de beste keuzes te maken in wat je nodig hebt. We kunnen de neiging hebben om zomaar van alles aan te schaffen en/of te installeren maar het is belangrijk om onze keuzes te laten beinvloeden door wat God van ons vraagt, wat de omgeving van je ziet en vooral wat je echt nodig hebt. In een omgeving waar voorzieningen als stroom niet vanzelfsprekend zijn, moet je wijs omgaan met wat voor electrische apparaten je gebruikt. Heb ik dit apparaat echt nodig? Is er geen andere manier? Zodoende mag je gebruik maken van de techniek, als ondersteuning voor het leven op het zendingsveld.

Tijdens de training in Missouri maakt Willem kennis met nog andere collega’s van MAF. Zo was er nog een piloot die naar Zuid Oost Azie gaat en een IT-specialist die nog niet officieel is aangenomen door MAF. Deze week was een mooie manier om collega’s van dichterbij te leren kennen. En vooral ook om wat meer van de Amerikaanse cultuur te ontdekken. Er zijn veel overeenkomsten met de Nederlandse cultuur, ook hier is het westers en zelfs ook wel behoorlijk christelijk, maar er zijn ook zeker verschillen.

Tijdens de week dat Willem training had in Missouri, ging het leven voor Lydia en Leah gewoon door. ‘s Ochtends en een deel van de middag deden we school, en natuurlijk keken we ook uit naar de terugkomst van Willem! Leah maakte helemaal zelf een powerpoint presentatie om te laten zien wat we hadden gedaan deze week!

Na de training in Missouri was het gelijk weer vol aan de slag met de volgende training. Er waren wat zaken voor SharePoint te doen, maar deze week moest Willem beginnen met de training voor het installeren van satelietschotels. Satelietschotels worden voor heel veel doelen gebruikt. Je ziet ze in alle soorten en maten. In de ruimte zweven duizenden satelieten die ervoor zorgen dat er via de ruimte communicatie mogelijk is tussen 2 punten op aarde. (Voor wie het leuk vind, hierbij een site waarbij je de satelieten in de ruimte kunt zien) Stel je voor dat je een signaal wilt uitzenden naar iemand aan de andere kant van een berg, laten we zeggen met een zaklamp. Je kan met je zaklamp tegen de berg aan schijnen, maar het licht komt niet aan de andere kant. Wat je nodig hebt is een reflector die het signaal naar de andere kant van de berg kan krijgen. Dit is wat er gebeurt met een sateliet. Er wordt een signaal uitgezonden van de aarde naar een sateliet. Deze stuurt dat signaal weer op een andere manier naar de aarde, waar dat wordt opgevangen door een satelietschotel. Je kan satelieten gebruiken voor bijvoorbeeld het ontvangen van een tv-zender of voor internetcommunicatie. Dat laatste is wat MAF gebruikt, vooral in situaties waar normaal internet niet mogelijk is of heel onstabiel. Dit is ook de eerste manier waarop communictie (weer) mogelijk wordt gemaakt bij bijv. (natuur)rampen.

De cursus begon met een online gedeelte waarbij je alles leert over het installeren van een schotel en het juist afstellen hiervan. Het is een behoorlijk intensief pakket aan informatie, waarbij het hele satelietstelsel aan de orde komt en hoe je ervoor zorgt dat een satelietschotel juist wordt afgesteld (dit is minder makkelijk dan het lijkt). Dit theoretische gedeelte was de voorbereiding op het fysiek installeren van een satelietschotel. Dit heeft Willem afgelopen week gedaan hier op het terrein bij MAF. Zo moest hij van deze onderdelen (zie foto) de schotel in elkaar zetten, richten op de juiste sateliet en ervoor zorgen dat het goed wordt afgesteld.

De laatste training die Willem moest volgen was een zogenaamde netwerktraining. Voor degenen die hier nog nooit mee te maken hebben gehad: om ervoor te zorgen dat je internet in je huis wilt hebben, zoek je een internetprovider op en die zorgt ervoor dat dit voor je geregeld wordt. Het enige wat je hoeft te doen, is een modem te installeren in je huis en je hebt internet. Hoe dit internet bij je huis terecht komt, daar heb je als gebruiker geen weet van. Je kan dit het beste vergelijken met een wegennetwerk. Om bij je huis te komen, moet je over de snelweg, provinciale weg of via de straten in je wijk. Deze wegen zijn ooit zo ingericht, zodat iedereen bij zijn huis kan komen. Zo is dat ook met het internet. Er zijn verschillende soorten ‘wegen’ om internet te krijgen, verschillende routes en op die verschillende ‘wegen’ rijd je ook weer met verschillende snelheden. De training was erop gericht om zelf een netwerk op te zetten om diverse gebouwen of ruimtes van internet te voorzien, oftewel: uit het niets een ‘wegennetwerk opzetten naar een huis’. Naast het inrichten hiervan werd er ook ruim aandacht besteed aan het beveiligen van netwerken (van wezenlijk belang in landen waar MAF werkt).
De man die deze training geeft is ook piloot, op een dag moest hij tussendoor een vlucht doen, en hij vroeg of Willem (en wat anderen) mee wilden!

Na een aantal weken hebben we een kerk gevonden waar we ons thuis voelen en waar we erg warm ontvangen worden. We vonden de diensten erg op de Nederlandse kerk lijken, en dat klopte ook wel, want het blijkt van oorsprong Nederlandse roots te hebben ;-)! Gelukkig volgen we aardig veel van de dienst! Leah nog niet zo, maar wij volgen het goed. Het steeds vertalen in je hoofd kost wel energie, maar wordt steeds gemakkelijker!
Na de dienst is er meestal een moment van koffie drinken en ontmoeting, dat is wel heel fijn als je ‘nieuw’ bent, zo hebben we al mensen leren kennen en zijn we bij een aantal mensen ook thuis geweest voor een maaltijd.
We heben het al weleens eerder gezegd in een blog, maar ook nu weer: het is zo bijzonder dat je van zover komt, maar dan toch één familie bent in Christus en je verbondenheid voelt in het geloof!!

Zoals we in de vorige blog schreven is er hier elke eerste woensdag van de maand een ‘First day’. Een dag van bezinning en worship. Deze maand was het niet op woensdag, maar op vrijdag, omdat de parkeerplaatsen hierbij het hoofdkantoor een onderhoudsbeurt moesten krijgen. Daardoor gingen we met alle medewerkers van MAF naar een park, waar we een gezellig samenzijn hadden. Er was gezorgd voor heerlijk eten en ook de kinderen konden heerlijk spelen! Ook dit was weer een dag om mensen te leren kennen, al worden we aan zoveel mensen voorgesteld, dat we niet iedereen meer herinneren 😉

Op 4 juli was het hier onafhankelijkheidsdag. We waren al gewaarschuwd dat er dan veel vuurwerk zou zijn, beetje vergelijkbaar met oud en nieuw in Nederland. En dat klopte inderdaad aardig. Maar voordat het vuurwerk van start ging was er eerst echt een prachtige ondergaande zon, we kunnen het niet laten om een aantal foto’s daarvan te delen, het was heel indrukwekkend!

Dichtbij waar we wonen is ook een heerlijk meer (waar we in de vorige blog over schreven), af en toe gaan we er heen om even heerlijk bij te komen en te genieten van de avondzon of even bij te praten.

De komende drie weken zullen we voorbereid worden op onze uitzending naar Indonesie. We krijgen een korte samenvatting van de training die we hebben gehad in Engeland op de Bijbelschool. Daarnaast zullen we een introductie krijgen van alle werkvelden van MAF. Voor Amerikaanse collega’s is dit een eerste kennismaking met MAF en voor hen is vaak nog niet bekend waar ze naar toe gaan. Voor ons is het een mooie manier om kennis te maken met waar MAF allemaal werkt. We zullen ook getraind worden in veiligheid, fysiek en mentaal. Leah zal in deze weken een soort klasje krijgen waarin ze op het niveau van kinderen zullen hebben over alle veranderingen die zullen gaan plaatsvinden. Het beloven intensieve weken te worden, maar we hopen ook dat het ons een mooie voorbereiding geeft op onze reis naar Indonesie. Eind juli (direct na de training) zullen we vertrekken naar Indonesie. Uiteraard alles onder voorbehoud, zeker omdat Indonesie op dit moment in lockdown is vanwege de hoge coronacijfers. We hopen dat we alsnog kunnen reizen en dat we op onze bestemming daar mogen aankomen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *